Farkaslaka neve Tamási Áron okán ismert a magyar köztudatban. Az Erdélybe látogató anyaországi aligha kerüli el, hogy megálljon legalább egy pillanatra a két hatalmas cserfa között nyugvó Tamási Áron sírjánál, és sokan keresik föl az egykori Tamási házat, ahol az író legfiatalabb húga, Erzsi néni fia fogadja még ma is a látogatókat. Nagy kvarcit tömb, rajta az író műveinek jellegzetes alakjai. A Fehér-Nyikó völgyében, annak legfelső szakasza mentén, a Görgényi-Hargitai-fennsík és az Udvarhelyi-dombság találkozásánál fekszik.

 

Farkaslaka Székelyszentlélekkel szinte összenőve, hosszant elnyúlva fekszik a völgyben az országút mentén. Székelyudvarhely felől a Baknya-hágón át jutunk Farkaslakára, Korond felé pedig a Kalonda-tető határolja. Ma Farkaslakán egyre erőteljesebbé kezd válni a faluturizmus, egyre többen keresik fel Farkaslaka mellett a környék csendes, kis falvait.

 

A Kalonda-tetőn már a XVIII. századtól jelentős kereseti forrás a szénégetés. A bükk- és tölgyfahasábokat kúp alakban rakják egymásra a szénégetők, az így létrejött baksát szalmával és földdel takarják be. A belsejében hagyott üregbe kerül a gyújtós, és a farakás fojtott lánggal 8-12 napig izzik. Felügyelet szükséges a teljes munkafolyamathoz, arra is figyelni kell, hogy miután a rakásról lehúzzák a földet, a baksát szénporral betakarják, hogy a tűz teljesen kialudjon. Ez után jöhet a széndarabok kiválogatása, zsákolása, értékesítése 18-20 napnyi munka eredményeként. A Szenes Napokat minden év szeptemberének első hétvégéjén szervezik a Kalonda-tetőn.

 

Látnivalók

 

Római katolikus temploma 1842 és 1848 között épült klasszicista stílusban Nepomuki Szent János tiszteletére.

 

Tamási Áron székely író szülőfaluja, sírja két cserfa között a templom mögött áll, síremléke egy kvarcitkődombormű, Szervátiusz Jenő és Tibor alkotása. Szülőháza emlékmúzeum.

 

Fából faragott Mária szobor a Gordon-hegy oldalában.

 Jézus szíve kilátó

Már messziről látszik a Farkaslaka illetve Székelyszentlélek fölé magasodó Gordon-tetőn álló Krisztus szobor. A székelyudvarhelyi Zawaczky Walter szobrász tervezte és készítette az alkotást. A majdani zarándokok egy létrán mászhatnak majd fel a szobor fejébe. A kilátó 200 ezer euróba kerül, a költséget helyi üzletemberek fedezik. A 23 méter magas kilátó ott áll, a helyiek pedig hamarosan azzal büszkélkedhetnek, hogy ők a gazdái az egyik legmagasabb Krisztus-ábrázolásnak Kelet-Európában.

Turizmus Farkaslaka és környékén — Turisztikai látványosságok

A település legfontosabb látnivalója Tamási Áron síremléke, amely az évtizedek alatt zarándokhellyé változott. A falu híres írójának temetése 1966-ban volt, a mai síremléket Szervátiusz Jenő és fia készítette el 1972-ben. Szintén a községben található Tamási egykori szülőháza is, ahol berendezett emlékszoba várja a látogatókat.A község valamikor halgazdaságáról és gyümölcstermesztéséről volt híres. Farkaslaka 1996-ban bekapcsolódott a nemzetközi faluturizmus-hálózatba, a helységben található panzió és idegenforgalmi tájékoztató központ is.

Farkaslaka község
Sóvidéki szállások
Sóvidéki szállások